Popkoor Goed gestemd - het gezelligste koor van de bollenstreek
Mieke vertelt

Mieke vertelt

Mieke Speelman

Het 4e PGG songfestival


20 april 2024


Afgelopen zaterdag was het zo ver, ik maakte mijn eerste PGG-songfestival mee. Het was de 4e editie. Het is gestart in Coronatijd, toen bij elkaar komen niet mogelijk was. Nu ik zo een poosje meedraai snap ik dat dit koor zich hierdoor niet liet stoppen. Activiteiten en creativiteit zit in het DNA van Popkoor Goed Gestemd, dus werd een mooie traditie geboren.


Het gonsde al weken rond in het koor. Zo waren er geheimzinnige bijeenkomsten tijdens pauzes, openlijke filmopnames van de kandidaten bij een ‘green screen’ en een uitnodiging om te worden gefilmd voor de clip van Monique. Er werd niet gepraat over welke liedjes zouden worden uitgevoerd en uithoren had geen zin merkte ik. Ik nam me voor om dit eerste songfestival eerst eens even rustig de kat uit de boom te kijken, mijn snor te drukken, nou ja even lekker niks te doen dus. 


Ik zal eerst eens proberen uit te leggen hoe het allemaal in zijn werk gaat. BoysWillBeBoys is het kloppende hart van dit alles. Zij bestaan uit dirigent Leendert-Jan, Ton en nog een keer Ton. Iedereen mag een songfestival-lied uitkiezen wat nog niet eerder aan de beurt is geweest. Dit mag je uitvoeren alleen of met een groepje. Heb je een lied gekozen dan geef je het door aan de Boys en zij verzorgen het muziekgedeelte.


Vervolgens ga je zelf aan de slag met het verzinnen van een script voor een clip, inclusief uitdossing. Volgende stap is deze ideeën uit te voeren en de clip op te nemen. Bij een koor is de zangnatuurlijk belangrijk. Deze wordt in de studio van Leendert-Jan of een van de Tonnen opgenomen. Het geluid wordt achter de clip gezet en klaar is kees. Dit jaar voor het eerst komen de kandidaten en organisatoren bijeen. Ingrid heeft haar huis ter beschikking gesteld. Greenrooms worden gemaakt en achter een heus Songfestival scherm presenteert Ton ons door de avond heen. 


Alle koorleden en afgevaardigden van de kandidaten hebben een digitaal stemformulier gekregen, zodat officieel gestemd kan worden. Andere Ton zal, nadat de filmpjes zijn vertoond en er gestemd is, de stemformulieren verwerken. Net als bij het Eurovisie songfestival verloopt de stemmentelling op beeld. 

Oh en dan vergeet ik nog te vertellen dat we allemaal een PGG-songfestivalbulletin hebben gekregen met wetenswaardigheden, een scoreformulier,rekenpuzzels en wat al niet meer. 


En zo zat ik klaar met mijn moeder. Ze blijft dit weekend slapen, zo combineren we de bekerfinale van Feyenoord met het PGG-songfestival. Jullie moeten weten dat mijn moeder houdt van muziek. Ze heeft zelf gezongen in koren en speelt nu nog Bugel bij het OBK-orkest in Pernis. Het lukt me zowaar om de uitzending op de televisie te streamen. Eerst kregen we een opwarming met stukjes van eerdere PGG-songfestivals, waarin mijn zoon (hij zit op de achtergrond toch een beetje mee te kijken) een oud teamgenoot van de voetbal herkende (ik moet nog even uitzoeken hoe dit nou zo gekomen is) en ik moest lachen om hilarische filmpjes.


Toen begon de editie 2024. Ik moet bekennen dat alleen ABBA me bekend voorkwam in het programma. Hoewel mijn moeder hetzelfde zegt, begint ze meteen al mee te zingen met het eerste liedje. Dit is ‘Are you sure’ door Boys Will Be Boys. Ik wist meteen dat het een goeie zet was om dit met mijn moeder te kijken. Hierna kwam mijn moeders favoriet, Wendie met ‘Molitva’. Ze vind dat Wendie een mooie stem heeft. Ik ook, maar ik werd vooral gegrepen door de clip in ‘mijn stad’, Rotterdam. Echt mooi opgenomen.


Het derde lied was ‘Waterloo’ door JoCaLeDa. Ze waren hilarisch en hier zong ik uit volle borst mee. Als nummer 4 kwam Famke aan de beurt met ‘Hold me closer’. Zij is echt een digitale virtuoos, zo bleek weer. Het beeld gesplitst in vieren en dan zongen de vier mensen ook nog apart van elkaar. Ik vind het een wonder. Maar we wisten al wat ze kon door de mooie website die ze heeft gemaakt voor het koor. Het vijfde lied werd vertolkt door Laura en Patricia, twee ondeugende dames, de een alt, de ander sopraan. Ze zongen een zwoel lied over Verona. De liefde tussen hen leek van het beeld af te spatten.


Toen kwam nummer 6 en dat was Monique. Ik weet niet hoe ze het doet, maar ze weet me altijd weer te roeren. Haar lied ‘Not the same’ gaat erover dat niemand hetzelfde is en dat iedereen er mag zijn. Haar clip was heel mooi, een zwarte vrouw op een witte trap. Dit gaf precies de mysterieuze belangrijke sfeer. En dan had ze er ook nog allerlei koorleden doorheen weten te flansen. 12 punten, zowel voor de act als voor de kleding. Nummer 7 kwam als een verassing, het was namelijk de band, Ron, Edgar en Gerard. Zij vertolkten ‘De oude muzikant. Pianist Ron nam de vocale rol op zich en dat was niet onverdienstelijk. Moet hij op de piano vaak zijn fratsen achterwege laten, vanavond mocht hij los.


Als achtste waren vier leden van het eerste uur aan de beurt; de zussen Louise en Ingrid en hun kornuiten, Yvonne en Sandy. Met ‘Ik wil alles met je delen’ hebben ze, in een prachtige bloemige zonnige tuin, Maywood liefelijk vertolkt. De 9e act was Judith die als een ware koningin, lopend door krochten en over trappen en balkons van een kasteel, het lied ‘Queen of kings’ vertolkte. Hierna waren de 6 Alten, Nancy, Miranda en Miranda, Anja, Martine en Sandra aan de beurt in een soort ‘The making of…’ film, waarbij ze uiteindelijk op vrolijke wijze een echte choreografie uitvoerden. ‘One more night’ was het lied dat ze zongen.  De 11e en laatste clip was van Janine, zij deed het lied ‘Watergun’ en had een passende clip met oorlogsuitrusting in de regen.


Na een ellenlange puntentelling, het PGG-songfestival doet niet onder voor het Eurovisie, blijkt Judith de winnaar. In haar overwinningsspeech bedankt ze met name haar zoon die een grote rol heeft gespeeld bij het tot stand komen van haar clip.


Afgelopen dinsdag hadden we een borrel na het zingen waarbij er natuurlijk na gepraat werd over het Songfestival. Velen van de deelnemers vertellen hulp te hebben gehad van hun betrokken thuisfront. Tijdens de uitzending krijgen verschillende familieleden ook al een rol. Ze geven de punten van de deelnemers door bijvoorbeeld. Er verschijnen lieve dochters, vrolijke zussen, stoere mannen en leuke vrouwen in het beeld. Ik kan nog niet helemaal bevatten wie van wie is. Dit jaar voor het eerst mochten deze niet-koorleden ook stemmen.


Zelf was het me toch niet helemaal gelukt om mijn snor te drukken. Er deden zoveel Alten mee dat er bijna niemand meer over was zonder act, en zo iemand mocht nou juist de punten van de Alten doorgeven. Dat moest ik dan toch maar doen. Je zou zeggen dat dit een minirolletje was, daar kun je je geen buil aan vallen. Puntje bij paaltje werd ik er toch nog zenuwachtig van. Ik had allemaal leuke dingen willen zeggen, maar dat heb ik maar laten varen. Ik kwam er, dacht ik, ongeschonden doorheen. Dit bleek naïef. Want, tijdens de borrel, vloog Laura op me af. Haar betrokken thuisfront was boos. En ze waren boos op mij, ‘die Mieke die de punten gaf’. Het bleek zo te zijn geweest dat wij als Alten Laura en Patricia geen punten hadden gegeven. Eerlijk gezegd had ik dit in mijn zenuwen niet eens doorgehad. Het is wel stom, want in onze app had ik de Alten nog opgeroepen om vooral op de Alten te stemmen. Oproepen tot oneerlijkheid blijkt dus helemaal niet te helpen. Maar dan lacht Laura en verzekert me dat ze sowieso heeft genoten van haar deelname. De punten zijn natuurlijk maar een futiliteit. Het motto van deze editie was: Everyone’s a Winner! En zo is het!


(Maar op 5 oktober bij ons 12,5-jarig jubileumconcert ga ik die kleine Laura’tjes wel een beetje in de gaten houden)

Impressie van een repetitie avond


16 maart 2024


Al een paar weken zit ik te denken om iets te schrijven over onze repetitie avonden.


Zal ik iets schrijven over hoe iedere dinsdagavond een rustige woonwijk in Voorhout wordt opgeschrikt door een toestroom van zo’n 80 Goed gestemde mensen, zangers, bandleden en dirigent. En dat Leendert-Jan, de dirigent, (nadat we allemaal klaar zijn gaan staan met onze, thuis op orde gebrachte map, op de muziekstandaard) klokslag 20 uur aftrapt met rek-strek- en inzing-oefeningen.


Dat we om 21.00 uur stoppen voor koffie of thee met koekjes. En dat als Leendert-Jan het keyboard weer opstart, we allemaal gedwee toestromen naar onze muziekstandaard en de voorste rij naar achteren gaat waardoor alle rijen zo een plaatsje opschuiven, zodat je telkens op een andere rij leert en kan zingen. Of dat de stemgroepen altijd op dezelfde plek staan in de ruimte met de band voor ons en Leendert-Jan tegenover ons allemaal. Want zo gaat het wel iedere dinsdag.


Toch zijn er nog leukere dingen om over te schrijven.

Bijvoorbeeld over hoe leuk het is om aan te komen en jouw stemgroep alweer klaar te zien staan en dat ze dan een plekje voor je maken. Of over hoe fijn het is als iemand er weer is, nadat het diegene een paar weken door omstandigheden niet is gelukt om te komen. Of over hoe ontregelend het is als je stemgroep van plaats in de ruimte verandert. Het is namelijk zo dat Leendert-Jan de Mezzo’s en de Alten heeft gewisseld van plek. En als klap op de vuurpijl heeft hij ook nog de Alten in tweeën gedeeld, met een hogere en een lagere partij in het arrangement. Het gevolg is dat ik als lagere alt nu vlak naast de mannen sta en wat kunnen die lui kletsen en wat hebben ze een lol, dat zie je vanaf de overkant niet zo goed. Het betekent ook dat we voor de koffietafel staan en een extra koekje dus zo is gepakt. Kortom, we beginnen al een beetje te wennen.


Of zal ik schrijven over wat er allemaal gaande is tijdens de koffiepauze, de sprankeltjes liefde of galantigheid die ik denk te zien, als ons oudste lid iedere week de ruimte oversteekt met twee bekers thee in zijn hand, een voor zijn vrouw en een voor hemzelf. Of dat er tegenwoordig, in aanloop naar het songfestival, tijdens de koffiepauze geheimzinnige dingen gebeuren, bijvoorbeeld dat een hele groep zangeressen niet op de trap komt zitten, maar zich ergens in het gebouw bezig houdt ‘wie zal het zeggen’.

Of zal ik het hebben over kleine of grotere ongelukken die gebeuren. Dat een van onze enthousiaste choreografen struikelt/uitglijdt over een bord dat wordt gebruikt bij een dansje, waardoor ze haar knie bezeert of een ander koorlid dat buiten struikelt over een in het donker niet zichtbare evenwichtsbalk en gewond thuis aankomt. De balk is inmiddels verwijderd door de school gelukkig.


Of ga ik het hebben over het harde werken in het koor. We werken toe naar ons jubileumconcert in Oktober. Dit brengt met zich mee dat we iedere week een nieuw lied krijgen, en soms wel twee. De arrangementen worden niet zomaar opgesnord, nee, Leendert-Jan schrijft ze zelf. Prachtige liedjes en mooie arrangementen met hoogtepunten voor alle stemmen. Hoe krijgt hij het voor elkaar, wetende dat dit niet alleen voor de zangstemmen is, maar ook voor de begeleidende muziekinstrumenten.


Vervolgens gaat de ‘Rehearse-groep’ aan de slag met inzingen zodat wij in de app thuis kunnen oefenen. Geen ‘peanuts’, want alle talen komen voorbij met lange zinnen die zij dan binnen korte tijd soepel moeten kunnen voorzingen voor de rest van ons. De ‘Textperation’ groep vertelt dat bijeenkomsten zijn gepland en ook de ‘Choreo’ groep is hard aan de slag geweest. De pasgeleerde liedjes worden voorzien van bewegingen, ik word er een beetje zenuwachtig van, bang dat ik het allemaal net niet kan volgen of als dit wel zo is, ik weer vergeet te zingen. Er dreigde een zenuwachtige borrellach van binnen en een klein beetje naar buiten met buurvrouw Mariëtte. Het bleef binnen de perken.


Maar toch is er maar een ding waar ik het echt over wil hebben. Soms moet je over een drempel omdat het niet lukt, soms raak je ontroerd zoals mijn buurvrouwen, de een bij ‘I do’, de ander bij ‘The loneliest’ en soms ben je trots omdat alle oefening zijn vruchten afwerpt en ‘Teo Torriate’ uit het hoofd lukt met zijn allen. Maar wat vast staat; iedere dinsdag rijd ik vrolijk naar huis met allemaal liedjes in mijn hoofd.

Muziek in December


21 December 2023


Sinds een half jaar ben ik lid van Popkoor Goed Gestemd en deze december was de eerste keer dat ik de kersttijd meemaakte. Het werd op vele manieren een prachtige zingervaring.


Mijn hele leven zing ik al, het liefst uit volle borst. Met mijn nicht en zus was het vroeger vaste prik bij logeerpartijen. Ik zong toen altijd al de mannenpartij. Bij Meatloaf zwaaide ik woest met mijn zakdoekje, net als hijzelf, terwijl mijn nicht of zus de hoogtes van Ellen Foley moeiteloos bereikten. Bij Spargo stond ik op een stapel kussens want die man was lang, ik niet. Kortom ik ben een alt, de hoge sectoren van mijn stemgeluid kwamen er altijd al piepend en krakend uit.


Gelukkig kun je ook zingen in een koor, waar de klanken die voor jou niet binnen het bereik liggen,
prachtig door de andere stemmen worden vertolkt.
Na zo’n 20 jaar bij ‘Laag’ van Haagse Herrie te hebben gezongen maak ik dus sinds een half jaar deel uit van de ‘Alten-Sisters’ van Popkoor Goed Gestemd. Nieuwe liedjes of nieuwe partijen van oude liedjes, het lukt me nog niet helemaal vrijuit. Maar ik word warm opgevangen. Ik voel me op mijn plek tussen mijn donker-gestemde medezangeressen in een prachtig groot koor.


En toen kwam de kerst. Kerstmuziek is niet mijn favoriet, maar mijn buurvrouwen verzekerden me dat het altijd leuk is. Ik begrijp dat het traditie is dat Popkoor Goed Gestemd tijdens de kerstmarkt in hun eigen dorp, Voorhout, optreden in de grote kerk in de winkelstraat.


Voor mij zou dat altijd al zenuwen oproepen, maar nu nog iets meer. We blijken allemaal leuke en of mooie nummers te zingen. Het vrolijke ‘Kid on Christmas’, het mooie zelfgeschreven ‘Aan Wie de Tijd’, Queen, Slade. Ik begin er steeds een beetje meer van te genieten. Ze lukken me nog niet allemaal van harte. En net als ik wel denk dat lukt en het loslaat, doe ik opeens iets wat niet de bedoeling is, schiet ik in oude reflexen. Opletten dus. Zo ook bij Halleluja. We zongen dit namelijk ook bij Haagse Herrie. Gelukkig paste onze dirigent, Leendert Jan het arrangement een beetje aan, waardoor we het lied extra oefenden. In de kerk gebeurde er iets magisch, opeens gingen alle aanpassingen goed en met de mooie akoestiek klonk het prachtig. 

Zelfs bij het inzingen kregen we applaus van de al aanwezige mensen en een waarderende glimlach van Leendert-Jan. Ook mijn oude buurvrouw van Haagse Herrie, Marlies, was komen luisteren en vertelde me dat ze het mooi vond.


December is niet alleen zingen in de kerk, het is ook twee keer optreden in het bejaardentehuis. Eerst stond het Sint Jeroen op het programma. Na een werkdag haastte ik me naar Noordwijk. Met minder zenuwen dan in de kerk zochten we onze plek in het restaurant. Het restaurant zat vol en bij onze eerste inzet zagen we de gezichten van veel mensen ontspannen en er werd
meegezongen en meegedeind door zowel bewoners als begeleiders. De sfeer was goed. Een klein smetje was de warmte. De overbodige lagen van onze rood-zwarte kleding ging steeds meer uit. Het bleef natuurlijk wel netjes. Voor een van de alten werd de warmte echt teveel. Annie moest even gaan zitten. Snel werd haar een glaasje water gebracht, waarna ze toch weer mee kon
zingen. Vrolijkheid en tranen wisselden elkaar af tijdens dit optreden. Tijdens Halleluja kreeg een van de dames in het publiek het te kwaad. Tranen biggelden over haar wangen. Gelukkig werd ze getroost door iemand naast haar. Ik probeerde niet teveel te kijken, want huilen en zingen tegelijk is geen goede combinatie. Het was bijzonder om te zien hoe muziek op verschillende manieren kan raken.


De week erna gingen we naar het Bernardus in Sassenheim. Hier leek het wel feest. Een van de mannen zwierde het hele concert door de zaal. Hij leek te genieten van elke noot die er gezongen en gespeeld werd. Bij Halleluja was dezelfde mijnheer achter in de zaal gaan zitten. Bij het refrein klonk hij prachtig hoog boven ons allemaal uit. Het klonk echt fantastisch. Aanvankelijk dacht ik dat hij vast danser is geweest vroeger, maar nu vermoed ik misschien toch ook zanger. Voor ons zaten nog drie dames enthousiast mee te doen. De handen gingen in de lucht en ze deinden mee met hun lichamen op de maat van de muziek. Soms pakten ze elkaars handen vast. Mijn buurvrouw Nancy zag het ook en ze fluisterde in mijn oor: “Dit zijn wij over 30 jaar!”. En dat hoop ik maar. Mocht het nou zo zijn dat er een tijd komt dat ik niet meer voor mezelf kan zorgen, dan hoop ik dat ik op een plek kom waar muziek klinkt. En het allerliefst hoop dat ik met mijn ‘zangmatties’ mijn zus, nicht, Marlies, Nancy en/of andere koorleden kan gaan luisteren. Misschien durf ik dan wel net als de man in het Bernardus lekker te dansen en hard te zingen, misschien zelfs wel hoog. Zo niet dan dein en neurie ik lekker zachtjes mee. Maar voorlopig blijf ik het nog even doen met dit fijne koor en heb ik net zoveel zin in de volgende kerst als mijn buurvrouwen.